Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологии и бизнес в зелено

БНР Новини
Мариана Хамънова в студиото на "Лабиринти на познанието"
Снимка: Емил Николов

Според символиката на цветовете зеленият цвят балансира топлите и студените цветове, той е цвят на растежа, младостта, чистотата и здравето, на хармонията и спокойствието, на възраждането на природата и нейната щедрост. Поради нашето човешко безхаберие и алчност, напоследък все повече се налага да преоткриваме и преосмисляме тази символика не просто като екология, но и като зелена икономика, която да превърне добрите пожелания в добри практики.
Доказва го Мариана Хамънова, съпредседател и основател на фондация „Клийнтех България“, финансирала с помощта на европейската предприемаческа инициатива на акселератора „Klimate-KIC“ осем екопроекта на стартиращи технологични компании у нас, фокусирали своята дейност към перспективни решения, свързани с климатичните промени.
Разказите на трима предприемачи от тези фирми, превърнали в реалност идеите за умна билкова оранжерия в градски условия, за хидробатерия, която може да управлява консумацията на ток и да пести чрез по-евтина енергия, както и за високоефективна домашна печка, която изгаря малко дърва, намалявайки чувствително замърсяването в атмосферата добавят, че след казаното може да се появи на бял свят и направеното.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени