Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гинка Чавдарова: Предприемаме свиване на отговорностите на общините, които не се финансират

Снимка: БГНЕС
Местните власти очакват работа на високи и полезни обороти с новото правителство. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Сдружението ще представи на управляващите проект за споразумение за съвместна дейност. Чавдарова отчете успешна работа с предишния кабинет:

На нас ни предстои в началото на май да си определим, както винаги, приоритетните, спешните задачи, които да поставим за съвместна работа пред всеки от новоизбраните министри. Ние далеко преди изборите излязохме с едно наше общинско послание, на което дадохме публичност, гласност, достатъчна, какво очакваме от бъдещия парламент и от бъдещите депутати. За съжаление много малка част от това, което казахме, беше чуто. Знаете, че в нашето развитие основното, в което се препъваме, е една цялостна реорганизация на системата ни на местно финансиране и най-после задвижване на полезните стъпки в посока истинска финансова децентрализация, отговорност и прозрачност при управлението на общинските средства, които касаят не само увеличаване на ресурса, долу, на място, но и увеличаване на отговорността, контрола и изискванията за ефективно управление на тези средства.

По тези големи въпроси ще ни предстои да говорим с новото правителство. Вие знаете, че по традиция на всяко ново правителство ние предлагаме проект на партньорско споразумение с открояване на основните ни чисто практически съвместни задачи.

Ролята на общините при българското председателство на ЕС ще бъде един от приоритетите в него, подчерта Чавдарова:

Защото по традиция всички местни и регионални власти в европейските страни по време на председателството поемат ключова роля за всички форуми на местните и регионални власти от Европа, които се случват през този период. И ние вече имаме 12 конкретни предложения, които отправихме при сегашното служебно правителство, ще продължим да отстояваме и при следващото правителство. Планираме по време на председателството да се проведе среща на върха на местните и регионални власти в Европа, тук в България, т.е. говорим за едни изключително важни, ключови събития, които ще помогнат да се раздвижат в общоевропейски план някои от темите, които вълнуват и българските, и европейските местни власти. Например една от темите е по-силното въздействие и управление на средствата и по Дунавската стратегия, и по Черноморското сътрудничество. Това са акценти, които досега в председателствата не са били повдигани. 

Гинка Чавдарова посочи, че като стъпка за повишаване на децентрализацията сдружението ще заложи на свиване на отговорностите на местните власти, които не са финансирани от държавата: 

Защото, преди да тръгнеш към разпределение на ресурсите и отговорностите, преди това трябва да сложиш ред в системата, а и да се знае кой за какво отговаря, а и когато отговаря, то властта да възлага тази отговорност при наличие поне на минимален ресурс – нямам предвид само финансов, а кадрови, технически.

Интервюто на Веселина Миланова с Гинка Чавдарова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна