Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Буров: По света се гордеят с такива улици като столичния булевард "Дондуков"

Снимка: Уикипедия
В петък в интернет официално беше качен проектът за реконструкцията на столичния булевард "Дондуков", а общественото обсъждане беше отложено за тази седмица. Седем граждански организации се обявиха срещу реконструкцията, те изпратиха и писмо до столичния кмет с искане за цялостно преразглеждане на процедурата, до Столичния общински съвет и до омбудсмана. Една от организациите, подписали писмото, е Съюзът на урбанистите. В предаването "Хоризонт до обед" заместник-председателят ѝ Ангел Буров:
 

Моите наблюдения са, че първоначално имаше една анкета на сайта на Столична община. Седеше доста дълго време, "Какъв вариант бихте избрали по отношение на реконструкцията на булевард "Дондуков" във връзка с предстоящ ремонт". Изборът беше между три картинки, които бяха кратко описани – асфалт, асфалт и паваж, паваж. Нямаше кой знае колко просторни обяснения какво точно се цели с тази реконструкция. Това, което ни се струва важно и ключово, е, че Столична община, предвид че работи с един много голям град, се опитва да прави активно някакви неща, включително да комбинира възможностите. Въпросът е, че самата Община, поне по мои наблюдения, бързайки да реализира тези възможности и неразполагайки с достатъчно адекватна, така да я наречем, сила, свързана с планирането на градската среда, това води до малко в последния момент представени идеи, които в началото са били много общо представени, и в един момент се стига панически до момента, в който трябва да се прави ремонт. Стигайки до този момент, обикновено има едно паническо разработване на проекти, които обикновено са по-скоро технически проекти. На мен ми липсва обосновката какъв ще бъде ефектът от тази инвестиция, защо тази инвестиция е приоритетна, защо точно с такова съдържание?

И тук идва този ключов въпрос за улицата. Защо, след като имаме една добре работеща улица, макар и износена, защо при един ремонт ние още отначало искаме да реконструираме улицата и да я променим съществено, а не искаме да се спрем на варианта просто да ремонтираме паважа?

Според Ангел Буров "Дондуков" е една от малкото улици, които са запазили историческия си характер и на други места по света се гордеят с такива улици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени