Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колоритни истории и още по-колоритни характери от късния 14 век

БНР Новини
Колаж: Даниела Манолова

В сърцевината на среднощните средновековно-цветисти истории стои идеята за една безплатна вечеря, която ще възнагради най-добрия разказвач на истории по време на едно пътуване, което само по себе си определено се нуждае от разказване на истории, за да бъде по-неусетно и приятно. В три последователни нощи от 2.00 часа в Запазена марка Радиотеатър можете да чуете 3-те части на нашата радиотеатрална версия на Кентърбърийски разкази на Джефри Чосър (на снимката вдясно):
Снимкана 1 май е  "На път за Кентърбъри",
на 2 май -  "Продавачът на индулгенции"
и в сряда, 3 май - "Батската невяста".
Кентърбърийски разкази  е колекция  от 24 истории, описани в 17 000  стиха на средновековен английски език, ръкопис с огромна популярност в средновековна Англия, създаден  в годините между 1387 и 1400 година. Първоначалният замисъл на автора е бил да напише  100 истории. Авторът на този толкова амбициозен проект е Джефри Чосър, оценен като най-великият английски поет на средните векове, а заедно  с това писател, дипломат, астролог, дворцов администратор. По-голямата част от живота си Джефри Чосър прекарва по средата на заплетени политически интриги в английския кралски двор  и на посланически мисии във Франция и Италия, където се запознава с произведенията на Данте, Бокачо и Петрарка.  Чосър е първият английски поет, погребан в Алеята на Поетите в Уестминстърското Абатство. Смятан е за баща на английската литература и заради лингвистичните си постижения, защото с двете си произведения  Кентърбърийски разкази  и  Троил и Кресида фактически утвърждава средновековния литературен английски език, който майсторски и гъвкаво еманципира след един дълъг и богат процес на повлияване от френски, италиански, усвоени и използвани както по време на дипломатическите мисии, така и почерпени от класическите образци.
6 века след написването и преписването на този Пролог  Кентърбърийски разкази са едно все още много четено и по много начини интерпретирано произведение, което според изследователите на Чосър е знак за особен феномен. Чувството за хумор на англичаните не се е променило през тези шест века. 6 века по-късно беше направена и аудио постановката на режисьора  Маргарита Благиева, която ви предстои да чуете в Запазена марка Радиотеатър. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени