Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Игнатов: Добрият град расте във височина, не на ширина

Снимка: http://www.citybuild.bg

Одобреният за момента проект за т.нар. "Парадайс Тауър" в столичния квартал „Лозенец“ не е проект за сграда, одобрен бе единствено устройствен план. Това уточни в предаването "Преди всички" архитект Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите, според когото планираното местонахождение на сградата е в унисон с концепцията за вторичните градски центрове, заложена в устойчивото развитие на редица градове - центърът да не е само един и да има полицентричен град.

След като Камарата на архитектите потвърди, че поема организирането на открит международен конкурс за концепция за бъдещата висока сграда, арх. Игнатов подчерта, че височината и показателите, дадени по градоустройство, няма да бъдат задължителни, а конкурсът ще определи най-доброто решение колко всъщност да бъде висока въпросната сграда, породила разностранни обществени реакции. Журито ще се състои от светила в тази област, допълни архитектът.

Запитан ще се влоши ли качеството на публичните пространства Борислав Игнатов коментира:

Небостъргач е доста пресилена дума, с която се злоупотребява. Сгради от калибъра на сто-двеста метра не се наричат небостъргачи, те са просто високи сгради. В София към момента това е чудо невиждано, затова се определя като небостъргач, като нещо, което ще закрие небето, планината и т.н. Една сграда не може да закрие планината. Дори едноетажна къща или барака може да закрие планината, ако стоите близо до нея, може да закрие всяка гледка в зависимост от това къде се намирате. Това е абсолютно фиктивен довод. Сякаш хората като вървят по улиците в София не обръщат внимание, че планината не се вижда, когато са в града.

Нивото на строителство в София в България в момента е изключително ниско, подчерта архитект Игнатов:

Може би сме единствената европейска столица с каруци, колиби и цели квартали без водопровод и канализация. Трябва да се борим с това ниско качество на живот, вместо да спъваме и да спираме авангардни проекти. Всяка висока сграда всъщност е висококачествена сграда. Нещо тук не е наред в самата логика на представяне на нещата. Разбирането, че градът е едно голямо село, е неправилно. Градското обитаване и обитаването по селата е коренно различно. В София би трябвало ние като общество да си променим възгледите и да приемем, че в града се строи. Той затова се казва град, защото в него се гради. Добрият град върви във височина, а не на ширина. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна