Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският ден без асансьори подканва да бъдем активни целогодишно

Снимка: БГНЕС

Да загърбим асансьорите и ескалаторите и да ползваме само стълби - това е призивът в днешния Европейски ден без асансьори. В България той се отбелязва за трети път със събития, организирани от Сдружение "BG Бъди активен". В предаването "Преди всички" Биляна Милева мотивира акцията така:

Ходенето по стълби е много лесна и достъпна за всички физическа активност и нашето предложение е да изберем стълбите не само днес, а всеки ден от годината. Целта на кампанията е да се справим с основните възражения на хората: "Нямам време" и "Нямам средства да бъда физически активен". Така ние се насочваме към най-малко активните. Това са хората в големите градове и в големите сгради. Ще има много интересни снимки днес от училища, от областни администрациии, разични институции,  бизнес и жилищни сгради - как хората изкачват стълби, пропускайти асансьора или ескалатора.

Не сме засичали дали изкачването по стълби отнема по-малко време, особено в пиковите часове, когато чакаме асансьора, но всеки може да направи опит за себе си. Изключително лесно е например да слезем по стълбите, но хората предпочитат асансьора, отчитат от "BG Бъди активен".

Здравословните ползи от използването на стълбите идват от количеството физическа активност на ден. Добавят се регулиране на теглото и на кръвното налягане. 

В различните държави се случват различни тематични събития - в Брюксел има събитие в Европейския парламент, във Франция миналата година имаше идея събитието да се обвърже с Айфеловата кула, разказа още Биляна Милева:

Имахме представителни проучвания, според които стотици хиляди българи се включват в инициативата. Миналата година над 300 000 българи са заявили, че са участвали. Тази година се надяваме поне половин милион българи да се присъединят към инициативата. За да проследим колко хора го правят, разчитаме на социалните медии, на подкрепата от медиите, като се опитваме регулярно да правим проучвания за физическата активност на хората. 

Посланието на 26-и април остава във всеки ден от годината стълбите да бъдат предпочитани. Ако изкачвате два етажа дневно, ще се сбогувате с около 2 килограма годишно, сочат проучвания.

Цялото интервю по темата е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени