Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова: Съобщаването на резултати в изборния ден няма как да помогне на някоя партия да влезе в парламента

Снимка: БНТ
Социологическата агенция "Алфа Рисърч" празнува своята 20-а годишнина. В предаването "Преди всички" социологът Геновева Петрова сподели един от най-трудните моменти в работата: 

Много пъти сме установявали тенденции, които по един или друг начин са били възприемани нееднозначно. С удоволствие ще споделя момента, в който ние преживяхме едно доста сериозно напрежение, но след това бяхме с изключително висока удовлетвореност – това са евроизборите през 2007 година. Истината, че тогава резултатите между различните политически сили бяха много близки. Други агенции измерваха преднина като ДПС като партия, това шокира много от хората. Нашите резултатите бяха различни и през цялата  вечер ние живеехме с напрежението, че сме единствените, които се различават от всички прогнози, коментари и анализи, които се правят. На следващият ден сутринта със задоволство установихме, че ме били единствените, които правилно са измерили и прогнозирали резултата.

Геновева Петрова коментира и разминаването в резултатите от вота и отчетеното от агенциите по време на избори:

Не е проблемът, че анкетираните не споделят реално своето мнение и своя вот, защото така както те не го споделят пред едни агенции, те не го споделят пред всички агенции. Тук по-важното е в умението и коректността на изследователя да представя реалистична, адекватна интерпретация на резултатите, които получава, защото с този проблем се сблъскваме всички.

Петрова даде и мнението си за това дали трябва да се съобщават резултати от гласуването в изборния ден:

Това е един въпрос, които наистина съществува през целия период, през който ние се занимаваме с тази дейност и истината е, че няма еднозначен отговор на това влияят или не влияят. Даваме си сметка, че съобщаването на резултати, било в предизборна обстановка, било в самия изборен ден, вероятно влияе на част от избирателите, но пък обявяването на резултатите със сигурност не е в състояние да преобърне хода на изборния процес или да помогне на някоя партия да влезе в парламента, защото това са неща, които хората преживяват, които хората са формирали като нагласа в себе си не в продължение на няколко часа. Това, което е важно да имаме предвид все пак по отношение на проучванията в изборния ден, е, че те са един своеобразен фактор, външен, независим фактор, който гарантира, ако не напълно, то помага да се гарантира честността на изборния процес.

Разговора на Силвия Великова с Геновева Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна