Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова инициатива за подобряването на начин на живот започва днес

Снимка: www.wcif-bg.org
Възможност гражданите от пасивни консуматори да станат активни участници в създаването и развитието на средата, в която живеят, а активизирането им да съдейства за подобряването на качеството на живота в различните населени места – такава инициатива започва фондация "Работилница за граждански инициативи" заедно с Българския дарителски форум. В предаването "Преди всички" Илияна Николова – директор на фондацията, обясни какво представлява инициативата: 

Днес е денят, в който ние обявяваме програмата, с цел подобряването на качеството на живот на хората от цяла България. Това е една програма, в основата на която стои една компания. За нас, като неправителствени организации, е изключително важно да има компании, които да подкрепят гражданската активност, защото ние, така както и компанията, вярваме, че тогава, когато гражданите активно участват и са мотивирани да направят, могат да променят средата за живот.

Тази програма е важна, защото за първи път се случва компания да насочим вниманието си и да иска гражданите да променят няколко много важни теми за живот – образованието, околната среда, културата (в най-широкия смисъл) и здравословния начин. Програмата ще стартира на 1-ви май и гражданите чрез своите организации могат да кандидатстват до 25-и юни за финансиране в една от тези четири области.

Илияна Николова посочи, че оценяването на проектите ще става на няколко етапа и от фондация "Работилница за граждански инициативи" се надяват да има поне по един награден от всеки областен град на страната.

Интервюто на Силвия Великова с Илияна Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от