Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ остави без промяна паричната си политика, но повиши прогнозите за икономическия растеж в Япония

ЯЦБ

След края на редовното си заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната стимулираща парична и лихвена политика, отбелязвайки, че инфлацията изостава спрямо предишните ѝ оценки, но в същото време повиши прогнозите за растежа на японската икономика за тази и за следващата фискална година.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си, определена преди няколко заседания, да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Банката отбеляза, че инфлацията вероятно ще продължава своя възходящ тренд към средносрочното целево ниво от 2%, нараствайки с 1,9% през финансовата 2019-а/2020-а година, но вече очаква по-слаб инфлационен растеж от 1,4% за текущата фискална година (при предходна прогноза през януари за повишение с 1,5%), преди негово ускоряване до 1,7% за финансовата 2018-а/2019-а година (без промяна спрямо предходната прогноза).

В същото време обаче, ЯЦБ посочи, че японската икономика ще продължи да се разширява с добро темпо през фискалната 2018-а година с оглед на облекчените финансови условия и продължаващата икономическа експанзия зад граница. Банката вече прогнозира нарастване на БВП с 1,6% през финансовата 2017-а/2018-а година (спрямо прогноза през януари за растеж с 1,5%), с 1,3% през следващата фискална година (спрямо 1,1% предходна прогноза) и с 0,7% през финансовата 2019-а/2020-а година.

Централната банка отбеляза, че рисковете пред новите прогнози са все още обект на възможна низходяща ревизия, докато възходящият импулс на инфлацията е все още недостатъчно стабилен.

Днешното решение следва кампанията на редица официални лица от ЯЦБ, целяща да подчертае слабостта на инфлацията въпреки стабилността на икономическия растеж,  което води до намаляване на спекулациите, че централната банка може да прибегне до повишаване на лихвените ставки през настоящата година.

Японската йена игнорира изхода от днешното заседание на централната банка, продължавайки да се търгува под натиск от продажби спрямо останалите основни валути. Доларът поскъпва с 0,25% към 111,30 йени, но остава под неговия вчерашен 4-седмичен връх около 111,77 нивото, докато еврото се търгува към 121,40 йени - под 6-седмичният връх от 121,97 йени, достигнат в сряда, тъй като инвеститорите са в очакване на края на редовното заседание на ЕЦБ (от 14:45ч.) и пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч.).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна