Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците ще имат 100 минути за изпита по дигитална компетентност в 10-и клас

Снимка: БГНЕС
Тази година всички десетокласници ще се явяват на тест за компютърна грамотност. Защо националното външно оценяване е точно в десетки клас, обясни в предаването "Хоризонт до обед" бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов

В 10-и клас завършва първият етап на гимназиалното образование, но пък от друга страна, в продължение на много години, от началото на промяната досега, предметите, които са в цикъла "Информационни технологии" и "Информатика", се изучават концентрирано в 9-и и в 10-и клас. Именно поради тази причина беше въведено това външно оценяване да бъде точно в 10-и клас. Може би след няколко години то ще бъде променено, защото с промените, които вървят, още в първи клас започва изучаване на начални компютърни умения под най-различна форма. В 5-и, 6-и и 7-и клас също има също подобни предмети, които дават една добра възможност за изучаване на различни насоки в областта на информатиката. 

Ивайло Иванов – учител по информационни технологии в 134-то училище, който участва и в екипа, генериращ тестовите задачи, обясни какво ще представлява изпитът:

По идея това национално външно оценяване включва два модула. Първият е тестови задачи, които се решават онлайн чрез тестова система на компютъра. Вторият модул е практическа задача, която се работи изцяло на компютъра. В първия вариант учениците имат – 20 тестови задачи, като част от тях са с по един верен отговор, други са с по два, а трети са с поле за попълване. Това трябва да бъде решено в рамките на 40 минути. След това фактически имат около 60 минути за справяне с практическата задача.

Ние реално генерираме един набор от тестови въпроси, за да може на всеки ученик да се падне различен вариант. Същевременно те са групирани по начин, по който са с еднаква тежест, от еднакви предметни области. В нашата образователна система се изучават два предмета "Информационни технологии" и "Информатика", а в рамките на "Дигитална компетентност" има елементи и от единия, и от другия, и това е една от причините всъщност да го изтеглим след 10-и клас.

Разговора на Ирина Недева с Диян Стаматов и Ивайло Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна