Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Големият регрес" - сборник с текстове на международно признати интелектуалци, излиза едновременно у нас и в Германия

"Големият регрес" – така е озаглавен сборник, който излиза едновременно в Германия и България и е на 14 езика. 15 автори и преводачи правят възможен този поглед и анали на съвременния свят и политическата си социалната ситуация в днешно време. Става дума за международно признати интелектуалци и учени, които правят изследване чрез  текстове, писани съвсем скоро.  От българска страна партньор е издателска къща "Критика и хуманизъм". В предаването "Хоризонт до обед"  Антоанета Колева – директор на  издателството обясни още за книгата:

Премиерата е днес в Германия, в Берлин. Нашата премиера е на 4-и май от 18.30 часа в Гьоте Институт.

Това е едно от уникалните неща в книгата, че текстовете първо са оригинални, написани за самото издание, а не са събирани вече писани текстове, аналитични, на авторите и освен това са дописвани буквално до самия краен, пределен момент на постъпване на ръкописите в печатницата, за да могат да бъдат в крак със случващото се. Естествено че когато се пише важен, аналитичен текст, който има претенции за дълбочина, който има претенции да дава прогнози за това как ще се развива светът около нас. Този процес изисква време, събитието трябва да мине, авторът трябва да се дистанцира от него, но в този случай все пак ние искаме текстове все пак на най-големите, доказали себе си социални учени в Европа, Америка, Израел, и от Индия има представители, включително публични интелектуалци, създатели на мнения, писател, психолози. Това са хора, които написаха текстовете си в последния момент, за да уловят най-новите събития, но пък наблюдават нещата от доста време – година и половина – две.

Според Антоанета Колева книгата дава началото на международни дебати, за които са създадени два онлайн портала, в които тепърва започват да текат дискусии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна