Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симфониите на Дмитрий Шостакович - ХI симфония „1905 година”

Снимка: архив

Там песните прелитат из черното страшно небе като ангели, като птици, като бели облаци! Помня всичко беше така, както е написано! – така говори поетесата Ана Ахматова за ХI-та симфония на Дмитрий Шостакович, чиято премиера в Москва на 30 октомври 1957 г. със Симфоничния оркестър на СССР под диригентството на Натан Рахлин, предизвиква разнозвучни реакции. Широката публика приема творбата като апотеоз на революцията от 1905 г. (по крилатото определение на Ленин – „генерална репетиция за Великата октомврийска епопея”). Някои от критиците отбелязват „експресионистичните изкривени очертания” и „привкус на недопустима вулгарност” в цитираните от композитора любими революционни песни. Други очертават несъмнената автобиографичност на творбата в деликатен паралел с преживяното в сталинските времена. Няколко събития през 1956 г. „прелюдират” създаването на симфонията: ХХ конгрес на КПСС, на който са осъдени престъпленията на Сталин, култа към личността и унгарската революция, премазана от съветските танкове… Идва 1957 г., предстоят тържества за 40-годишнината на Октомврийската революция. От съветските творци се очаква подобаващо да възславят юбилея. Но Шостакович създава ХI-та симфония, която озаглавява „1905 година” и се връща към темите, които го вълнуват през целия му живот: личност и власт, свобода и терор. За първи път в тази симфония използва популярни революционни песни като тематичен материал. Интригуващ е изборът на образците: „Арестант” „Слушай”, „Ех, ти, царю, наш бащице”, „Свалете шапки”, „Вечна памет”, „Вий жертва паднахте”, „Славно море, свещен Байкал”, „Смело, другари в бой”, „Здравей, волно слово на свободата”, „Беснейте тирани”, „Варшавянка” и др.
Както във всяко предаване от поредицата, симфонията ще представим заедно с маестро Емил Табаков и ще я чуете в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР под негово диригентство. В предаването участват още: Сава Лавсов- звукорежисьорът, направил студийния запис на творбата (както на още девет от симфониите на руския композитор) и Валентин Иванов- звукооператорът в екипа, който участва в записа на целия симфоничен интеграл Шостакович.

петък, 28 април, от 19.20 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.