Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депресията е лечима, но не чакайте да мине сама

Снимка: medicalnews.bg
Депресията е една от най-често срещаните съвременни болести. Какво означава обаче човек да бъде депресиран и какви са конкретните физически и психически признаци на това състояние?

Доц. Михаил Околийски
- експерт от офиса на Световна здравна организация в България, посочва, че както и при други заболявания, лечението е по-успешно, когато започне рано. Хората обикновено чакат "да си мине само", но това само усложнява нещата, както за страдащия, така и за близките му, а и забавя оздравителния процес:

Много често хората казват, че са депресирани, но без това да покрива клиничните изисквания за състоянието. Симптомите на депресията включват дълго продължаваща тъга, когато за повече от 15-20 дни човек не чувства интерес към нещата, от които преди се е интересувал, не може да спи, губи апетит, апатичен е, меланхоличен.

Когато 3-4 от тези симптоми са на лице, е добре да се потърси специализирана помощ, за да може да се постави диагноза и да започне подкрепа. Не е задължително лечението да е медикаментозно, може да има психотерапевтична интервенция. Конгнитивно поведенческата терапия дава много добър ефект при тревожни и депресивни състояния. Може да има и някакъв лек медикамент – антидепресант, допълва доц. Околийски.

Още за симптомите и лечението на депресията - чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна