Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации и шествия на Международния ден на труда

Въвеждат се промени в движението в София заради първомайския митинг-шествие

| обновено на 01.05.17 в 12:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС
Днес е Международният ден на труда.

Първомайски демонстрации и шествия се провеждат в много страни по света. 

Както всяка година, Българската социалистическа партия /БСП/ отбелязва  Международния ден на труда и работническата солидарност с шествие, което тази година е под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!“. Социалисти от цялата страна и симпатизанти на партията от цялата страна се събираха пред импровизираната трибуна на площад "Народно събрание". Участниците в акцията, носещи бели, зелени и червени балони, и облечени в тениски с надписи "Не на сивата икономика", се обявиха за намаляване на задълбочаващата се бедност и нарастващите неравенства. Митингът беше открит от лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов, който заяви, че днес е и ден на гнева, защото бедността убива България. В приветствието си лидерът на БСП Корнелия Нинова пък подчерта, че в 21-ви век в страната ни има експлоатация на труда. Тя заяви, че причината за всички несправедливости е паралелната държава:

Онази държава, в която малцина богатеят незаконно и безнаказано на гърба на народа си, онази държава, в която този, който се труди, не получава заслуженото, а се дава път на онези, които крадат и богатеят на наш гръб - на тези несправедливости ние трябва да сложим край.

Нинова подчерта, че мисията на БСП е справедливостта.

Шествието се отправи към Борисовата градина, където участниците ще се включат в празника на левия печат "За свободата на словото".

Столичната община въведе промени в движението заради първомайския митинг-шествие.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на площад "Свети Александър Невски" и на площад "Народно събрание", с изключение на автобусите на участниците. До 11.30 часа се забранява влизането на автомобили по бул. "Цар Освободител".

СДВР осигурява охрана на шествието и постове за контрол и регулиране на движението.

У нас синдикатите са организирали поредица от събития. Във Военния клуб КНСБ е домакин на конференция за заплащането на труда и правата на работещите. В клуб "Перото“ в НДК ще бъде открита изложба с карикатури на Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков и Иван Кутузов. КТ "Подкрепа“ отбелязва Деня на труда с шествие, което тръгна от площад "Света Неделя“ в столицата, минава през булевард "Витоша“ и завършва зад музея "Земята и хората“ с концерт под надслов "Рок за труда“. В него участват групите „Спринт“, „Медикус“, „Атлас“ и „Хоризонт“.

Преди началото му лидерът на синдиката Димитър Манолов заяви, че страната ни е с най-ниските пенсии и заплати в Европейския съюз, с най-недостъпно здравеопазване и най-некачествено образование.

Нивото на заплащане е фактор, който се определя политически, каквито и приказки да се приказват за производителност на труда и за кой знае още какво. Това е валидно навсякъде по света, заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Димитър Манолов: Димитър Манолов

Може да се даде такъв пример с шофьор от градския транспорт в София и шофьор от градския транспорт в Берлин, които работят една и съща работа, но онзи получава сигурно 4-5 пъти по-висока заплата от нашия, а производителността на труда и на двамата е еднаква. Обеден съм, че и шофьорът във Видин получава много по-малко от шофьора в София. Това е въпрос на регионализация. Това се преодолява с политическа нетърпимост към това поведение, защото политиците казват, че не се бъркат в икономиката, а подобен тип отношение създава тази картина.

Социалната политика в една държава всъщност се управлява от министъра на финансите, без значение кой е министър на труда и социалната политика. Големият проблем в България е, че минималната работна заплата в България при осигурителни вноски не осигурява минимална пенсия, затова ние се опитваме да защитаваме минималната пенсия през праг на бедност и така нататък. Минималната пенсия трябва да бъде вързана за минималната работна заплата. Минималната работна заплата трябва да осигурява минимална пенсия. Това не се случва, защото минималната работна заплата е откъсната.

Цялото интервю с Димитър Манолов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени