Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Вучева: Демонополизацията на Здравната каса няма да реши проблемите в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Като неуместно намерение определи заявката на бъдещата управляваща коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти за демонополизиране на Здравната каса проф. Христина Вучева. В интервю за предаването "12+3" тя посочи:

Изключително вредно би било да се счита, че здравеопазването ще стане по-добро, ако се въведе този принцип, за който говорят от много години – ако имаме например не една каса, а десет. Това няма да реши никакъв проблем. Това е лозунг. Може би е изгодно за някого, това би засилило възможностите да се отклоняват бюджетни пари, но в никакъв случай няма да повиши ефективността.

Трябва да се каже ясно как се остойностяват здравните услуги, категорична е проф. Вучева, която смята това за най-тежкия и важен проблем както за ефективното изразходване на парите, така и за подобряването на цялата система. 

Относно намеренията за преизчислявани на пенсиите, проф. Вучева коментира:

Всички инвалидни пенсии да заличат – са милиард и триста, а самото преизчисляване на пенсиите в най-лекият му вариант би струвало около милиард. Това са неосъществими неща, които никой не е проверил, преди да напише. В министерството на финансите има чудесно направление, което се занимава само с анализи и прогнози. Има чудесни специалисти в държавното обществено осигуряване. Тези хора не използват собствената си администрация и пишат, както казва българският народ, на вересия.

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Христина Вучева е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна