Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павле Траянов: Никой в Македония няма да позволи да се наруши унитарният характер на държавата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият вътрешен министър на Македония и бивш депутат Павле Траянов, който е председател на партията Демократически съюз, коментира в ефира на "Хоризонт" обстановката в югозападната ни съседка, подчертавайки, че страната е в сериозна политическа, но и икономическа криза. 

Траянов припомни, че след изборите политическата криза се е задълбочила, тъй като ВМРО-ДПМНЕ не е успяла да формира кабинет, но и е направила всичко възможно и другите партии да не успеят да го сторят. 

Павле Траянов коментира, че решението за избирането на Талат Джафери за председател на парламента е взето в някаква степен принудително, тъй като като ВМРО-ДПМНЕ, в лицето на Никола Груевски, е предприела действия, които да попречат да се конституира и да заработи законодателният орган, което в комбинация с липсата на редовно правителство поставя страната в условията на тотален хаос. Траянов припомни, че Груевски също е преговарял с албанските партии, но не е успял да сформира коалиция, а след това, когато Заев започва преговори, е подета манипулативна кампания, че т.нар. "албанска платформа" ще разруши унитарния характер на държавата и ще доведе до федерализация на Македония. Той е убеден, че Македония ще запази своето държавно и езиково единство:

Никой в у нас – и аз като гражданин, и всички други – никога няма да позволим да се наруши унитарният характер на нашата държава.

Павле Траянов припомни, че конституцията и националните символи не могат да се променят, ако няма квалифицирано мнозинство в парламента. Той подчерта, че реториката около "албанската платформа" е само опит за разпалване на междуетническо напрежение и нейната експлоатация трябва да спре.  

Траянов отбеляза, че обстановката в Македония още не се успокоила и не е ясно дали ВМРО-ДПМНЕ, които организират нови протести, ще позволят да се осъществи мирен преход във властта. Той подчерта, че в момента албанците в югозападната ни съседка са конструктивен фактор и нито македонското, нито албанското население има желание за конфронтация.

В Сърбия, за разлика от България, има още по-агресивна манипулативна кампания, която всява страх, че се формира Велика Албания и Македония е вече във война, отбеляза още Павле Траянов и допълни:

Вучич, вместо да решава проблемите в Косово, в Южна Сърбия, там със своята кампания сериозно работят за това евентуален конфликт да се случи на друга територия, в друга държава и да се прехвърлят сръбските проблемите в Македония – Македония да се въвлече в конфликт с албанците.  

Правителството трябва да се формира от партии, които имат мнозинство, подчерта Траянов в заключение и каза, че се надява, че разумът в Македония ще надделее и страната ще започне сама да решава своите проблеми. Анализаторът отново заяви, че всяващата страх кампания, в която се твърди, че Македония ще се разпадне и ще има война, е манипулативна и не е в интерес на страната. Тази реторика трябва да спре, беше категоричен Траянов.

Интервюто на Лора Търколева с Павле Траянов чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна