Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли предложението на БСП за комисия за магистралите

| обновено на 03.05.17 в 11:26
Снимка: БГНЕС

С 93 гласа за, 101 "против" и 25 "въздържали се" депутатите отхвърлиха предложението на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи има ли пропуски и нарушения при изграждането на магистрали и пътища. 

Предложението на БСП беше за създаване на временна анкетна комисия, която да установи пропуските и нарушенията в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" и бившата национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" при провеждането и изпълнението на процедури по изграждането на магистрали и пътища.

Депутатите от БСП и ГЕРБ влязоха в разгорещени спорове, които продължиха близо час и половина по темата в пленарната зала. 

Заместник-председателят на групата на БСП Жельо Бойчев аргументира искането:

Всички тези съмнения, които има българското общество, за това, че процедурите са опорочени, че процедурите едва ли не имат предрешен победител, за това, че огромен финансов ресурс се концентрира и съсредоточава в малко на брой компании... За това, че Законът за обществените поръчки, под една или друга форма, бива заобикалян, за това, че невинаги качеството на изпълнените работи съответства на заданието на възложителя, имаме желанието да направим такъв тип анкетна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков контрира:

В последните години, особено в сферата на изгражданата инфраструктура, това винаги е било олицетворено от управлението на последните правителства на Бойко Борисов, и точно в тази насока не мисля, че има от какво да се притесняваме. Само че още в начина, по който е зададена самата комисия, едва ли не, според мен, навежда на мисълта, че има нещо нередно. Но не бива ние, като парламент и като народни представители, да се занимаваме, според мене, точно с тази дейност и да дублираме работата на прокуратурата.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:

Всички ние сме свидетели на това, което искат да провокират колегите отляво, да могат да бъдат забелязани, да могат да изтрият срама от загубата на тези парламентарни избори, и разбира се, да няма какво друго да представят пред българските си избиратели за това, което са правили, или това, което биха могли да направят. Само да ви припомня, че действително има участъци от магистралите, където може би колегите казват, че леко се чувстват дискомфортно, но това са участъците, които бяха строени точно от кабинета "Станишев". Не забравяйте, че сте управлявали пет пъти и пет пъти сте водили страната ни към фалит.

На свой ред председателят на БСП Корнелия Нинова репликира:

Продължаване на лошата практика от 43-тото Народно събрание да ударим дъното с ниско равнище на дискусията, с елементарни примери, с безпринципно противопоставяне, с безпринципно връщане години назад. Правителството на Бойко Борисов управляваха два пъти и два пъти подадоха оставка, единият път заради самозапалили се българи, единственият случай в българската история. Вторият път заради загубени избори от БСП. Казвате, че ние нямаме право в този парламент да бъдем съдници, да изразяваме мнение и да искаме комисии, как да нямаме право след като сме тук от името на един милион българи.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна