Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кошлуков: Възможностите ГЕРБ и Обединените патриоти да изкарат пълен мандат са съвсем реални

Снимка: БГНЕС

Възможностите ГЕРБ и Обединените патриоти да изкарат пълен мандат са съвсем реални. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Емил Кошлуков:

ГЕРБ и Обединените патриоти имат необходимото мнозинство. Предполагам, че към тях ще се добавят и още депутати, както сме виждали в предишни парламенти. Така стана с групата на Бареков. Подозирам, че с Марешки ще се случат подобни процеси. Вече има един депутат, който напусна групата на ДПС и влезе в подкрепа на кабинета. Не виждам проблем с парламентарната подкрепа, напротив – мисля, че ще расте. Надявам се, че след толкова дълги преговори номинациите за министрите са направени добре. Изчистени са спорните теми и според мен възможностите да изкарат пълен мандат са съвсем реални. Тази история с връщането на мандата беше оценена от самия Борисов и от ГЕРБ като грешка. След загубата на президентските избори те за втори път върнаха мандата и видяха реакцията на хората по срещите и предизборните обиколки. Смятам, че този път няма да допуснат това да се повтори. Те смятаха, че след президентските избори, след загубата им, трябва да го върнат, защото не са спечелили властта. Подозирам, че сега те гледат малко по-реалистично. Тогава това беше буквално каприз. Поуките са извлечени и ако няма сериозни сътресения в страната, не виждам основания за кратък мандат.

Кошлуков допълни още, че сериозните проблеми, които могат да се изправят пред България, са свързани с предстоящите събития в Европа:

Ние не знаем как ще се развие кризата в Русия, как ще се развият конфликтите около нас. Всичките съседни държави са проблемни. Това, което се случва в Македония, ще ни засегне пряко. Това, което става в Гърция, също ни засяга. Предстои да видим какво ще се случи в Сърбия и в Турция. България може да се окаже в Балкани, които са пред потенциални конфликти. Това неминуемо ще се отрази на търговията ни с тези страни и на вътрешната обстановка.

Цялото интервю с Емил Кошлуков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени