Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Ако се стигне до разделение в Македония, ще стане тежко за Балканите

Как ще се развие ситуацията в Македония

Велизар Енчев: Това, което става в Македония, е естествен разпад на една измислена държава

Снимка: БГНЕС

Македония е в ситуация, за която може да се каже поговорката: "Много баби – хилаво дете". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" журналистката Зорница Илиева:

Толкова много външни сили се намесват на тази малка територия с два милиона население, че не се знае какво ще излезе. Ако се стигне до разделение в Македония, ще стане тежко за Балканите и за Европа като цяло. Не трябва да се стига до тези сценарии, въпреки че те съществуват. Американският посланик в Скопие вече втора година упражнява натиск върху целия политически процес, така че намесата на Съединените щати не е от това посещение на американския представител. Македонските медии все пак дадоха гласност и на друга информация, че този заместник държавен секретар всъщност е от екипа ма Обама, тоест на Хилари Клинтън и че той не представлява официално Държавния департамент.

Аз имах среща с Груевски точно в деня, в който станаха сблъсъците и беше наречен "черния четвъртък", допълни още Илиева:

Срещата беше към 13.30 часа на една от централните търговски улици на Виена, пълна с туристи. Груевски по нищо не се различаваше от туристите, освен по охраната. Той не отказа разговор, което ме изненада. Първият ми въпрос, без да знам какво ще се случи по-късно в Македония, беше: "Скоро ще излезете ли от тази ситуация?". Той беше много доброжелателен, усмихнат, спокоен. Не постави въпроса за езика и не извика преводач, както по време на неговото управление се случваше с български представители. Той каза, че много скоро ще се оправят нещата. Беше оптимистично настроен.

Бих коментирал случващото се в Македония изцяло от гледна точка на българските национални интереси. Това, което става в Македония, тези сълзливи коментари за ставащото там, е като да плачеш на чужд гроб. Това обясни пред "Хоризонт" журналистът Велизар Енчев:

Това, което става в Македония, е естествен разпад на една квазидържава, на една измислена държава, на една изкуствено създадена нация. Този разпад ще завърши по два варианта. Единият начин е мирен разпад, както се разделиха Чехия и Словакия, за което не вярвам да стане. Вторият вариант е чрез гражданска война. Какъв е интересът на България от случващото се в Македония? Интересът на България е, че ние сме свидетели на исторически реванш, което българската армия не можа да постигне в Първата световна война, а преди това в Балканската война. Тази държава рано или късно ще се разпадне. Въпросът е, че ние не трябва да позволим този македонизъм да продължи да съществува, тъй като македонизмът по своята същност е антибългаризъм. Ние трябва да следваме гръцката политика по отношение на Македония.

Интервютата на Петър Волгин със Зорница Илиева и с Велизар Енчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна