Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в град Славяново

Ани Владимирова: Нашите деца не са подготвени адекватно за света, в който живеем

Снимка: БГНЕС

В град Славяново, област Плевен, днес е ден на траур. При сбиване между двама осмокласници 14-годишният Радослав, въпреки усилията на лекарите, почина. Тепърва следствените органи ще изясняват причините за настъпилата смърт. Образувано е досъдебно производство. Не е повдигнато обвинение на 15-годишното момче, участвало в боя. Той вече е освободен от ареста. Градчето е малко и всички се познават. Според кмета Христо Таренгов напрежение няма, но хората са в шок. Мъката е голяма за целия град.

Днес в училището влизат психолози, които ще работят и с учениците, и с екипа на училището. Това потвърдиха от Регионалното управление на образованието. Кметът Христо Таренгов обяви ден на траур в Славяново:

Аз не мога да кажа как стоят нещата, защото не съм присъствал. Това са само слухове. След такъв случай никой не може да говори. Все пак е голяма мъка не само за близките, но и за цяло Славяново. С каквото можем помагаме и на двете училища, и на детската градина. Каквото зависи от мен, аз ще го направя. Колегите от кметството също ще помагат на директорката, на учителите и учениците. Ще бъдем на разположение на всички.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" детският психолог Ани Владимирова, заяви:

Българските деца прекарват повечето време от живота си в българското училище, отколкото в дома си. Бих искала да изкажа съболезнования както на всички майки, които загубиха децата си вследствие на агресия, така и на всички майки, които ги загубиха при нелепи инциденти, по релси, по влакове, вследствие на интернет злоупотреби, вследствие на ненавременно лечение, на други здравословни проблеми. Този списък е твърде дълъг и той се отнася за нашите деца и макар да излизам от конкретния случай, трябва хората да са наясно, че за да оцелее един организъм, са необходими не само среда, която да е благоприятна за него, но и устойчивост на самия организъм. Факт е, че нашите деца умират от болести, от неадекватно поведение, от неспособност за адекватна реакция в ситуация на заплаха. Със сигурност нашите деца не са подготвени адекватно за света, в който живеем.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова и цялото интервю с Ани Владимирова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна