Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недопустимо е сапьорите да пристигат 24 часа след сигнала

| обновено на 04.05.17 в 17:19

Пет стари авиобомби бяха открити само за дни в близост до два жилищни блока в пловдивския район "Тракия". Вoeнни caпьopи oбeзвpeдиxa опасните находки, чиято поява не учуди особено хората от квартала. Те обясняваха наличието на боеприпасите с факта, че преди време на същото място е имало старо летище.

За рисковете и опасности, които крият откритите стари авиационни снаряди, а и тяхното обезвреждане е разговорът ни с Иван Бояджиев, експерт по сигурността и боеприпасите. Той разказа, че в неговата практика намираните бомби и гранати са поставяни в камион с пясък и откарване на полигон за взривяване. 

Откриването на бомби,  мини и гранати не е чрезвичайно, но трябва много да внимаваме, защото са стояли дълго време в земята и при най- малкия удар може да се взривят. От друга страна обикновен човек не може да преценят какъв е взривът, учебен  или не, обезвреден или не, дали запалката му е наред. Хората трябва да не пипат, да се отдръпнат и да сигнализират в полицията, обясни Бояджиев.

Изкопните работи не трябва да се спират, но трябва да се работи внимателно. Хората, които копаят с лопати могат да ударят устройството, което създава голяма опасност за самите тях. Багеристите също трябва да бъдат внимателни, защото могат да я закачат, въпреки че за самия багерист не е опасно, защото кабината му е далеч и обезопасена, каза той.

Според него отцепеният периметър от 500 метра е достатъчно голям, но е налице забавяне на сапьорите. Забележката ми е, че много бавно са действали. Къде са били милите колеги? Навремето това ставаше за час и половина. Не може 24 часа да се държи теренът необезвреден, подчерта експертът.

В земята има много метал, един металотърсач ще действа непрекъснато, затова е много трудно с него да се търсят експлозиви, но сега това е задължително да се направи, смята Бояджиев и отправи препоръка към  новия военен министър сапьорите по- бързо да се отзовават на подобни сигнали, защото забавянето действа на съзнанието на гражданите и внушава страхове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна