Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се надяват постигнатите в Астана договорености да допринесат за намаляване на насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ се надяват, че постигнатите в Астана договорености ще допринесат за намаляване на насилието в Сирия и ще подготвят основата за политическо решение на конфликта в арабската страна. Това се посочва в писмено изявление, разпространено от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. Както уточни тя, САЩ не са били пряк участник в преговорите в столицата на Казахстан и за това на този етап не са страна по този договор. Държавният департамент призова сирийската опозиция да вземе активно участие в дискусиите.

Съюзниците на сирийския режим Русия и Иран, както и подкрепящата бунтовниците в Сирия Турция, подписаха вчера меморандум по подкрепяния от Москва план за създаване на зони за сигурност в Сирия.

САЩ призоваха опозицията в Сирия да се включи активно в дискусиите по новия план, одобрен вчера от Русия, Турция и Иран. Не е ясно как договореното прекратяване на огъня ще бъде спазвано, след като въоръжената опозиция отказа да го подкрепи. Сирийското правителство също още не е се е произнесло за споразумението, постигнато в казахстанската столица Астана.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна