Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Лилия Димитрова: При репродуктивните проблеми много важна е навременната диагноза

Снимка: личен архив

Около 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България, сочи актуалната статистика. Това означава, че всяка шеста двойка у нас има проблеми със зачеването и трудности да изпълни изконното желание да има дете. 

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" д-р Лилия Димитрова, която е един от утвърдените специалисти в областта на репродуктивната медицина у нас. Тя отбеляза, че макар че се отчита известно повишение, броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас е относително постоянен. Д-р Димитрова посъветва хората, които имат съмнения за проблеми, да не чакат дълго, а своевременно да се обърнат към специалист
 
Не чакайте! Моят съвет е, че много е важна навременната диагноза, отбеляза Лилия Димитрова и допълни:
Ние, специалистите по репродуктивна медицина, съветваме двойките – ако възрастта на жената е до 35 години, при една година опити за бебе и редовни полови контакти, двойката да се насочи за консултации със специалист по репродуктивна медицина. Ако обаче двойката е над 35 години, тогава съветваме – шест месеца опити са достатъчни, за да се обърнат семействата към репродуктивна клиника. Като има и един такъв момент, така наречената "ранна менопауза", при които жените навлизат в менопауза на една по-млада възраст и тогава шансовете дори и при възраст под 35 години са намалени. Затова като цяло една жена, която желае да забременее, и млада жена около 30 години, е добре да направи един профилактичен преглед в една клиника по репродуктивна медицина за определяне на репродуктивния потенциал и шансовете за дете за в бъдеще.

Повече по темата можете да научите от звуковия файл .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна