Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Марвин: Добрият предприемач първо трябва да преодолее страха си от провал и никога да не се предава

Снимка: Варненски свободен университет

Един от най-известните предприемачи в света на технологиите Майкъл Марвин гостува в България, за да се срещне с млади предприемачи. 


Марвин, който е познат най-вече с "Map.info" и е развил повече от 100 стартиращи компании до успешен бизнес, разказа в интервю за "Хоризонт", че първата му работа след университета е като програмист в НАСА - по проекта за Аполо "Човекът и луната". Той посъветва младите предприемачи, за да са успешни, да правят бизнес със страст, но и внимателно да подбират съдружниците си: 

Едно от нещата, които трябва да имат младите предприемачи, е страст. Ако не изпитват страст към това, което правят, нямат шанс да успеят. И второто, което бих ги посъветвал, е да си намерят добри партньори. Това не означава да са техни приятели. Всъщност, приятелите не са добри бизнес партньори. След време партньорите могат да станат приятели, но когато започват бизнес заедно те просто трябва да бъдат партньори. Нужни са хора, които са готови да работят заедно като екип и които изобщо не се интересуват от позиция, титли и какво ли още не. Те единствено трябва да са посветени на разработката на продукта.

Много е важно да се намери пазар, който е достатъчно голям и в който може да се преборите с конкуренцията
, подчерта още Марвин и добави:

Докато изнасям лекция пред българските предприемачи, винаги повтарям - намерете пазар извън България. По този начин те ще вкарват пари в страната, компанията им ще стане по-скъпа от една страна, а от друга - ще допринесе за развитието на региона.

Майкъл Марвин посъветва още младите предприемачи да подхождат смело към бизнеса и да не се страхуват от провал:

Не знам дали ще ми повярвате, но за мен добрият предприемач първо трябва да преодолее страха си от провал и никога да не се предава. Понякога е много лесно нещата да не се получат добре и човек да се откаже, дори да бъде заклеймен, но всъщност той трябва да се учи от провала и да се радва, че е опитал. Затова още в началото казах, че когато един предприемач има страстта да прави бизнес и да внедрява нови решения, той трябва да събере възможно най-много информация и да се пробва. Това е пътят към успеха.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна