Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Петко Славейков в Търново - застрашена от подпочвени води

Къща-музей "Петко Славейков"
Снимка: Здравка Маслянкова

От половин година вода се стича непрекъснато по разкривения и пропадащ паваж на улица „Драгоман“ във великотърновския квартал „Варуша“. По пътя на водата попада къщата-музей на Петко Славейков. Родният дом на бележития ни писател и издател е започнал да пропада, проблемни са и околните павирани улици, сигнализират съседите.

Водоснабдяването и канализацията в квартал „Варуша”, където е къщата-музей на Петко Славейков, са в тревожно състояние. Голяма част от квартала е със старите турски отходни канали. „ВиК Йовковци“ няма финансовата възможност да се справи с проблема, защото са нужни милиони, заяви Илия Сирмов, главен инженер на водоснабдителното дружество:

Взехме необходимата водна проба от мястото. Направихме съответните изследвания и се оказа, че водата е от подпочвени води. Наистина, загубите от водопроводната и канализационната мрежа в квартал „Варуша“ са големи, от порядъка на над 70 процента. За решаването на цялостния проблем на квартал „Варуша“ са необходими от порядъка на 4-5 милиона лева за подмяната на водопроводната и канализационната мрежа, които средства, за съжаление, „ВиК Йовковци“ засега не може да си позволи.  

Улица „Драгоман“ с дома на Славейков е включена в проекта на Община Велико Търново за ремонта на 36 улици в Стария град с европейско финансиране за 6 милиона лева. За тези пари ще се пренареждат павета, но няма да се работи нищо под тях. Не е предвидено финансиране за ремонти по водопроводната и канализационната мрежа. Това е сериозен проблем, защото пет години след приключване на ремонтите, не може да се копае. Все пак, за своя сметка „ВиК Йовковци“ ще направи по време на уличните ремонти дренаж поне за района около къщата на Славейков, обещава главният инженер на водоснабдителното дружество.

Емблематичната за Велико Търново сграда има редица проблеми, породени от хроничната липса на пари. За последно Славейковият дом е реставриран през 1971-а година. Къщата е под ключ. Няма охрана. Отваря се спорадично. Високите подпочвени води са довели до пропадане в основите на къщата на Славейков, а това причини дълбока вертикална пукнатина по цялото протежение на втория етаж на музейния обект. 

Проблемите са много, разказа главният уредник във Великотърновския исторически музей Светла Атанасова

Преди 10 години имахме идея за обновяване на експозицията, беше направен такъв тематичен план. Ще струва около 20 000 лева, но има доста съпътстващи проблеми относно самото експониране и социализиране на обекта. Към къщата няма водопровод и канализация. Липсата на течаща вода поставя проблема и за поставянето на санитарни възли за туристите. Това автоматично ни демотивира да открием една постоянна музейна експозиция. Има и подпочвени води, които предизвикват този проблем за улягането на сградата и сцепването на самите стени. Когато се реши проблемът с канализацията, вероятно ще се реши и този проблем.   

Така, Славейковият дом се върти в омагьосан кръг, от който не се знае кога ще излезе и дали няма да е необратимо късно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени