Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бохуслав Соботка настоя за оттеглянето на коалиционния му партньор Андрей Бабиш

Бохуслав Соботка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вместо да подаде оставка, както беше обявил в началото на седмицата, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка настоя днес за оттеглянето на коалиционния му партньор и финансов министър Андрей Бабиш, предаде Ройтерс.

Изненадващата промяна се случи, след като президентът Милош Земан даде да се разбере, че оставката на социалдемократа Соботка за него няма да означава оставка на цялото коалиционно правителство:

Правителството трябва да продължи да работи през следващата половин година до провеждането на редовните избори. Можем да се споразумеем да запазим коалицията въпреки Вашата оставка, която създаде политическа криза, неочаквана за всички нас. Благодаря Ви за участието  - заяви Милош Земан и остави Соботка сам пред медиите в Пражкия замък. Премиерът отвърна: 

Искам ясно да заявя, че кризата не е причинена от оставката на премиера. Ясно е, че тя е предизвикана от проблема с вицепремиера и финансов министър Андрей Бабиш.

Соботка обвини Земан, че се подиграва с конституцията на Чехия. Според него милиардерът Бабиш трябва да бъде разследван за данъчни измами. Политическата формация на Бабиш - "Действие на недоволните граждани 2011", е фаворит за предстоящите избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна