Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандумът за зоните за сигурност в Сирия влиза в сила в полунощ

Снимка: БТА
Меморандумът за създване на зони за сигурност в Сирия е бил подготвен от руското военно министерство по поръчение на президента Владимир Путин, заяви на брифинг заметник-министърът на отбраната Александър Фомин. Той ще влезе в сила от полунощ.
 
Основното е, че изпълнението му ще позволи да се сложи край на бойните действия между страните и фактически да спре гражданската война в Сирия. Затова документът има важно значение за намиране на политическо решение на ситуацията. Подкрепата за него от страна на ООН, американската администрация, саудитските власти и други страни, е допълнителна гаранция за осъществяването му.

 Началникът на Главното оперативно управление на Руския генерален щаб Сергей Рудской от своя страна обясни, че руските самолети са спрели полетите над  зоните за деескалация още на 1 май:  
 
Меморандумът предвижда създаването на четири зони за деескалация в Сирия. Първата и най-голяма ще бъде в северната част на страната. Тя ще обхваща провинция Идлиб, граничещите с нея североизточни райони на провинция Латакия, западните части на провинция Алепо и северните на провинция Хама. Това означава население от над 1 милион души.

Представителите на страните гаранти на примирието в Сирия - Русия, Иран и Турция,  подписаха споразумението на поредния кръг от преговорите в Астана, който завърши вчера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна