Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия няма да позволи гласуване за референдум за връщане на смъртното наказание в Турция

Германското правителство няма да допусне на своя територия провеждането на референдум за налагане на смъртно наказание в Турция, ако Анкара организира такъв.

В страната не може да се проведе допитване, което противоречи на основния закон и на базисни разбирания за човешките права и ценности, заяви говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт.

Турските граждани, които живеят в чужбина, имат право да гласуват на избори и референдуми в родината си. Над един милион от турците в Германия изразиха своето мнение на последното допитване за промени в президентската институция в Турция. Сега в Анкара се говори усилено за насрочването на нов референдум за въвеждане на смъртното наказание.

Ако Анкара поиска от нас да осигурим възможност за гласуването на турски граждани на наша територия по този въпрос, ще използваме всички юридически възможности, за да откажем категорично, посочи още Зайберт. 

Преди това същото мнение изразиха и водещи политици от големите германски партии, както и кандидатът за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна