Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Армията е тревожно неокомплектована, но 2016-а беше повратна в отношението към нея

| обновено на 06.05.17 в 15:05


В съзнанието на българския народ, армията винаги е била символ на държавност и храброст. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в тържественото си слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия

Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е дата 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. На този светъл християнки празник - Гергьовден, по силата на една красива българска традиция нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават Родината...

Президентът разкритикува лошият социален статус на службата в армията и изтъкна и други нейни проблеми, но изрази оптимизъм за бъдещето ѝ:

През последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани! Затова днес българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военослужещите, с липса  на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и не добре подържано въоръжение.


Дълги години се водеше безсмислен спор  дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата  обстановка обаче и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2% от Брутния вътрешен продукт за разходи  за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема. Изминалата 2016 година беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране!

Върховният главнокомандващ Румен посочи, че трябва да се следва примерът  за "устремно и решително изграждане на българската армия" на предците ни. Трябва да има и усъвършенстване на нормативните документи, повече ресурси за бойна подготовка и прозрачни принципи при избора на нова техника.

Необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители и на престижа на военната професия за гарантиране на нормални условия за професионално развитие.


Радев призова политиците да се опират и на военната експертиза при вземането на решения. 

Защото не ние политиците ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони.
Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизацията на армията, защото трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката.


Сложните процеси на всеобхватна модернизация ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най ефективен и ефикасен начин


Празникът започна  с водосвет пред паметника на Незнайния войн, където Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит освети бойните знамена - светини и знамената на видовете въоръжени сили.

Молим те, подкрепи сърцата и волята на българските войни, за да обичат родината си, в която по твое благоволение се родиха и израснаха та да бъдат в състояние да й служат вярно и предано.

1 200 военни изпълниха химна и минаха в тържествен строй на площад "Александър Батенберг". В началото на площада преминаха самолетите МИ-17, носещ националният флаг и двойка вертолети "Кугър", а в края на парада на височина триста метра преминаха над площада в боен ред три изтребителя МИГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. 

Церемонията беше първа за президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, за новия министър на отбраната Красимир Каракачанов  и за началника на отбраната, генерал Андрей Боцев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна