Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска: Резултатът на Макрон е резултат на Франция срещу изолацията и екстремизма

Румяна Угърчинска

Франция се събужда с много въпросителни, но и с надежда, тъй като резултатът на Макрон е резултат на Франция срещу изолацията и екстремизма. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" журналистката Румяна Угърчинска:

Все пак това е внушителен резултат – 66,06%. Това е много, но остават много въпросителни и те са свързани с това, което французите изразиха с този вот. Дори и кандидатът на крайната десница Марин льо Пен да е загубилият кандидат, тя все пак съумя да събере зад своето име и своята кандидатура над десет милиона французи. Другият многозначителен сигнал в тези избори, който французите изпратиха към управляващите и към бъдещите управници на Франция, е въздържането от даване на вот и гласуването с бели бюлетини. Това са 16 милиона французи, това е една трета от френските избиратели. Една трета от френското общество показа, че предлаганите им политически проекти не отговарят на това, което мислят, на това, което въобще очакват за Франция. Политическите лидери нямат избор, те трябва да прочетат това послание, тъй като предстоят много скоро парламентарни избори.

Подготовката за тези парламентарни избори започна още снощи в първите минути след обявяване на резултатите, добави още Угърчинска:

В различните дебати по телевизиите всички лидери на политически партии, които апелираха да се гласува за Макрон, обявиха, че сега предстои истинската политическа битка за управление на Франция. Те казват това също поради факта, че тези милиони французи, които гласуваха за Макрон и го направиха президент, 43% са гласували само и единствено, за да не бъде избран крайнодесният кандидат, което означава, че този потенциал от французи ще реши на следващите избори как ще бъде управлявана Франция и по каква програма.

Цялото интервю с Румяна Угърчинска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна