Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи общественото обсъждане на такса смет

Снимка: Радио Варна
Приключи общественото обсъждане на такса смет. Какви са разминаванията между бизнеса и общините?

Стана ясно, че общинският съвет трябва да си запази правомощията да определя основи, такива, каквито сметнем за добри и каквито гражданите приемат за нормални за съответното населено място, но при всички случаи това не може да бъде данъчната основа. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Емил Савов от Националното Сдружение на Общините в България (НСОРБ): Емил Савов

Това е казусът, който ние трябва да решим и по който са ни основните противоречия с бизнеса. С тези промени в закона, ние реално променяме само два члена, а не целия дух на закона, тъй като смисълът на закона е, че платец на таксата е собственикът на недвижимия имот, никакви промени не се правят в тази част, така че каквито и основи да бъдат избирани, платец на таксата си остава собственикът на недвижимия имот, така както е задължен и за данък "Сгради“, така че от тази гледна точка, най-близка до данъчната оценка е площта, само когато пряко не може да бъде измерено количеството на сметта, основно говорим за високото строителство в градовете. Всякакви други екзотични решения и варианти, които се предлагат и лансират от бизнеса, няма да работят, ако не се обвържат със собственик. В противен случай няма да има лице, на което да връчим известията за заплащане на таксата.

Ако в закона се внедри един несигурен елемент като ползвател на имота, това значи пререгистрация, добави Савов:

В крайна сметка, за да не нарушим постигнатата събираемост и да можем да предоставим услугата, трябва да има лице, на което да връчим акта за дължимата такса през годината, а това не можа да бъде друг освен собственика на недвижимия имот. В противен случай ние трябва да имаме актуална система за всеки апартамент, за да знаем колко души обитават имота. Това изисква много предварителна работа.

Цялото интервю с Емил Савов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна