Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дичев: Изборът на Макрон е надежда за Европа

проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Всички мислеха, че Еманюел Макрон ще загуби, защото имало антиевропейски настроения, а стана тъкмо обратното. Противно на очакванията и на това, което са го съветвали, той смело тръгна напред с проевропейската тематика. Така културологът проф. Ивайло Дичев започна своя анализ на отминалите президентски избори във Франция, в интервю за предаването "12+3". Изборът на Макрон е надежда за Европа, категоричен бе Дичев:

Той е "за" защита на европейските граждани, производители и консуматори, но за защита не в границите на националната държава, а в границите на Европа, тоест за една силна Европа, която ще защитава всички нас. Всички тези идеи за Европа очакваме да видим по какъв начин ще тръгнат. Виждаме една надежда за Европа, за силна политически Европа. 

Запитан дали миналото на Макрон и неговата обвързаност с банковия сектор ще продължат да се използват за допълнително подкопаване на неговия образ в контекста и на предстоящите във Франция парламентарни избори, проф. Дичев отбеляза, че атаките срещу Еманюел Макрон досега са имали обратен ефект. Той даде пример с изтеклите откраднати имейли на екипа на новоизбрания френски президент:

Имам чувството, че заради това той спечели допълнително четири пункта. Именно защото тази мръсна атака, идваща в последния момент, вероятно от Русия, се опита да го опозори. В Европа тези номера вече не минават. Тези нови дигитални пропагандисти трябва много да внимават.

Дичев допълни, че няма нищо лошо във факта, че Макрон е работил в банка, напротив - идеите му за засилване и заздравяване на еврото идват тъкмо оттам, че той разбира от тази материя. Историята и връзката му с по-възрастната му учителка според културолога е необикновена, създава романтичен ореол около него, а във Франция това не е начинът да събориш един политик.

Марин Льо Пен промени доста стила на Националния фронт, тръгнал като расистка, антисемитска и антиарабска партия, каза още проф. Дичев:

Тя, не само че това го обра, даже изключи баща си като основател на тази партия, тя преориентира тази партия - това е вече партия, подобна на партията на Найджъл Фарадж. Тя иска да обедини в голяма, по-сериозна платформа да обедини хора, които са недоволни от Европа и искат независимост на Франция.

Срещу това на Еманюел Макрон предстои да гради силен проевропейски фронт, защото отделяне на Франция от ЕС би било катастрофа, смята проф. Ивайло Дичев.

Обръщайки поглед към Германия, Ивайло Дичев обясни, че спокойната, проевропейска, разумна политика на канцлера Ангела Меркел не се поставя под съмнение и това са показали и вчерашните регионални избори:

Тази истерия покрай бежанците, която постави под въпрос Европа, тя е отминала. Това беше една вълна, която отмина и замина. Както беше кризата с еврото. Нещо стана и се овладя тази криза. Дайте да не слушаме тези апокалиптични пророци, които много обичат да се разхождат по медиите. Дайте да не слушаме тези истерици, които непрекъснато повтарят: "Свърши се. Край." Европа е прекрасно място. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени