Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев: Националпопулисткият марш в Европа приключва

Георги Тошев
Снимка: Булфото

Победата на Еманюел Макрон е много добър сигнал за Европа и доказателство, че националпопулисткият марш от последните години в Европа вече приключва. Част от вота, направил Макрон най-младият президент на Франция, е наказателен вот срещу именно този кафяв националистически поход на Националния фронт на Франция. Резултатите на Марин Льо Пен не бива да бъдат подценявани. Тези изводи направи в интервю за предаването "12+3" журналистът Георги Тошев:

Патриотизмът във Франция е нещо много по-различно от патриотизма в България. Той не е свързан със знамена, потури - всичко това, което виждаме като артефакти, изтикани на преден план. При французите чувството за принадлежност към един език, една култура, една идентичност е нещо вродено. Нещо, което успява да се предава от поколение на поколение.

Според Тошев, френското общество продължава да бъде критично и да умее да се консолидира, когато трябва да има сериозен отпор, независимо от предпочитанията вътре в различните социални и малцинствени групи. Той нарече френските медии едни от най-устойчивите и плуралистични медии, неподдаващи се на фалшиви новини и на кибервойната, която се води най-често от Русия.

Светът се нуждае от нови лидери, нова енергия и ново припознаване на лявото и дясното, смята още Тошев. Той акцентира върху позитивната нагласа, с която Макрон е извел кампанията си до финала:

Доказателство за това е последният дебат, в който Марин Льо Пен беше една гневна, ожесточена, тъжна, брутална жена, която едва ли не на живот и смърт, с компромати и неовладени реакции успя да убеди колебаещите се французи да обърнат толкова сериозно вота и Макрон да спечели.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени