Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици поднесоха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София по случай Деня на победата

Снимка: БГНЕС
Стотици граждани, представители на посолства, партии, неправителствени организации поднесоха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София за Деня на победата. Към тях се присъединиха и участниците в шествието на "Безсмъртния полк", което тръгна от площад "Свети Александър Невски".

Посланикът на Русия Анатолий Макаров пожела мирно небе над главите ни. Той подчерта в словото си:
 
На тези, които се стремят да пренапишат миналото и да изтикат Русия в задния двор на историята, бих искал да припомня, че без нашата победа нямаше да има нито европейска демокрация, нито самият Европейски съюз.

Пред паметника на Съветската армия дойдоха много политици, депутати от парламентарните групи "БСП за България" и "Обединени патриоти". Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов заяви, че Денят на победата е ден, на който дължим нашия живот и нашето бъдеще. Той каза, че се раждат нови опасности:

Фашизмът наднича отново. Фашизмът ограничава свободата на хората, на народите. Отново се поставят граници и бариери.
  
Участници в шествието на "Безсмъртния полк" носеха портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба. Един от тях каза:
 
Два празника, но първият празник, това е Ден на победата, защото без този ден нямаше да го има и другия празник - Ден на Европа. Тези, които не го признават, на мен ми е много мъчно за такива хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна