Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Паси: По-важно от инфраструктурата е какъв профил България ще изгражда за 6-те месеца начело на ЕС

Ресорът "Дигитализация" за новия ни еврокомисар е голям комплимент за България, смята президентът на "ПАН Европа"

| обновено на 10.05.17 в 09:54
Снимка: БГНЕС

На днешното  си заседание кабинетът ще обяви българската кандидатура за еврокомисар, след като постът се оваканти преди няколко месеца с напускането на Кристалина Георгиева. Очакванията са правителството да номинира евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

Какви ще са най-големите предизвикателства пред новия български комисар и пред българското председателство на ЕС, коментира в ефира на "Хоризонт" Гергана Паси, която е президент на " ПАН Европа" - България, бивш министър по европейските въпроси и депутат. Тя подчерта, че:

Няма председателство, което да няма списък от предизвикателства, с които се справя ежедневно на оперативна основа, подготвяйки се за тези много ключови шест месеца – в които България ще постига европейският консенсус.

Извън всякакво съмнение инфраструктурата е важна, но далеч по-важно е какъв профил България ще изгражда за тези шест месеца начело на ЕС, каза Гергана Паси и отново отбеляза, че дебатите за председателството не бива да се съсредоточават върху работата по ремонтите на НДК или други сгради:

Покрай всички тези ремонти ние пропускаме главното и то е – каква репутация ще градим на България като една млада държава-член, начело на Европейския съюз.

Всъщност с Естонското председателство от първи юли започва тройката – Естония, България и Австрия, които ще си предават щафетата в рамките на 18 месеца, припомни Гергана Паси и допълни, че Естония вече е анонсирала и в медиите своя план и приоритети: И веднага след обявяването на приоритетите на Естонското председателство и добри думи за професионалната, структурирана работа, която естонците са извършили, подготвяйки се за това председателство, следва анонсът, че Българското председателство закъснява, обясни Паси, като цитира публикации в европейския печат.

Това, с което България трябва да се профилира, е това, от което разбира, и това, което я засяга и засяга и ЕС, беше категорична Гергана Паси, като обясни, че такива въпроси, в които българската експертиза е ценна, са например съседните страни, конкретно Западните Балкани или Черноморския регион:

По време на председателството основната роля на България ще бъде "честен брокер" в изграждането на консенсуса между държавите-членки на ЕС, посочи Паси и обясни значението на този термин:

Това означава, че ние трябва да сме готови да водим консенсус дори когато този европейски консенсус може да влиза в колизия с националния ни интерес. И затова това е нещо, за което ние трябва да подготвяме българската общественост.

Струва ми се, че повече от естествено е България да развие в рамките на своето председателство една платформа за диалог с непосредствените ни съседи – това първо. Второ, очевидно, че новият български комисар най-вероятно ще бъде натоварен с цифровата тематика, което е нещо много положително за България. България трябва – на базата на наследството, което ще получим от Естонското председателство, да развие цифровата тема по-нататък.

По отношение на Мария Габриел, която се очаква да бъде номинацията ни за еврокомисар, Гергана Паси отбеляза:

Мога да кажа само отличните си впечатления от нейната професионална работа и ѝ желая успех. Макар и непотвърдено, натоварването ѝ с тема като единния цифров пазар е голям комплимент за България, защото, ако има два големи приоритета на сегашната ЕК, цифровата икономика е един от тях. Ако има сектор, в който може да се случи реална промяна, която да се усети и от бизнеса, и от предприемачите, и от потребителите – това е точно дигитална сфера.   

Цялото интервю на Лора Търколева с Гергана Паси чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени