Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за социална интеграция анализира употребата на език на омразата у нас

Снимка: БГНЕС

От проучване по проект на Института за социална интеграция, в което се анализират медийни публикации от 355 национални и регионални медии, както и стенограми от 43-тото Народно събрание за присъствието на език на омразата по отношение на бежанците и мигрантите в България, става ясно, че най-често този тип реторика е била използвана от представители на формации, които се определят като патриотични. Това обяви в ефира на "Хоризонт" Габриела Величкова от Института за социална интеграция, която е ръководител на проекта :

Не можем да подминем участието на двамата вицепремиери - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които в качеството си на народни представители в 43-тото НС определено са ползвали подобен език на омразата спрямо бежанците, които са преминавали или пребивавали на територията на страната. Има и народни представители, които продължават да бъдат народни представители и в това Народно събрание - в коалиция "Обединени патриоти". 

Език на омразата е бил ползван и от представители на други партии, но тези политици вече не са част от състава на парламента, добави Величкова, като поясни: Поне тези, които сме наблюдавали като изказвания. Мога да дам пример с бившия вече народен представител от БСП Атанас Зафиров. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна