Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството официално издигна Мария Габриел за еврокомисар

| обновено на 10.05.17 в 11:55

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България. В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

С радост мога да ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел.

Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията, посочва министър-председателят. Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Във вторник Габриел ще има т.нар. "първо интервю" – среща с Жан-Клод Юнкер, а ресорът и ще бъде определен след това, обясни при представянето на номинацията министър Екатерина Захариева. 

Пред журналисти в МС Мария Габриел очерта приоритетите в бъдещата си работа, като определи като акцент обединението, подчертавайки:

Това ще бъде моята отговорност – да защитавам българския интерес в ЕК, да бдя с работата си председателството ни да бъде успешно и подетите от България инициативи в рамките на това председателство да бъдат изведени до успешен край.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна