Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Спирането на приватизацията е разочароващо

Руси Статков: Приватизацията не се спира


Спирането на приватизацията е доста разочароващо. Пр-добре е да има продажба, така бившият министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев коментира в предаването"Нещо повече"  законопроекта за забрана на предлагането на акции и дялове в държавни дружества:

Както се досещате, ще се сетите, че не съм щастлив и всъщност съм доста разочарован от това решение днес, защото то показва, че правителството общо-взето мисли да си изкара мандата не да приватизира нищо. Който се  е занимавал някога с приватизацията, или я е наблюдавал, знае, че сега да се забрани всичко, първо да се готви нов закон, един закон може да се готви колкото години искате второ, да се даде политическото решение на един парламент, който не се очертава с особено реформаторски нагласи, според мен това означава, че до "второ пришествие" няма да има друга приватизационна сделка. За мен това е странно.

По-добре беше да има по-бърза приватизация, на второ място е добре да има поне някаква приватизация и най-лошото е да няма никаква приватизация. За мен няма никаква причина по-голямата част от енергетиката да бъде държавна, по-скоро цялата енергетика можеше още преди 10-15 години да си е частна. За мен държавната собственост в една пазарна икономка не е добра собственост.

Руси Статков – член на надзора на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол коментира, че законопроектът не означава спиране на приватизацията:

Означава, че приватизацията не се спира, естествено, само че се обявява за обсъждане нова политика на правителството. Дотолкова доколкото господин Василев се опита да уточни, аз конкретно ще кажа, че  ресурсът, който се споменава за приватизация, през 2009 година, беше записано, че 99,9 на сто е завършил във връзка с едно споразумение със Световната банка от 2005 година, Да, има държавни дружества, да има такива, които са в Списък №1 към Закона за приватизация, те са 203 на брой. Така че няма място за трагични изявление, за каквото господин Василев говореше. Да, всичко това, което се решава в момента е политическо решение.

Това, което прочетох, е, че се спира продажбата на акции и дялове. Могат да се продават обособени части от тези дружества, но редът е както и досегашният в закона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна