Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Има риск от манипулация на вота за нови членове на ВСС

Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст

Снимка: БГНЕС
За първи път професионалната част от Висшия съдебен съвет ще бъде избирана на преки избори, а съдиите, прокурорите, следователите ще могат да гласуват електронно или с бюлетина. Изборите започват в събота, когато ще гласуват следователите. Кандидатът им е само един – началникът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Днес на заседанието на ВСС първата точка е изслушването на ръководители на апелативните съдилища във връзка с проведените общи събрания за номинации на съдии, които ще влязат във ВСС.

Най-точната дума, с която това може да се охарактеризира, е пълната липса на приличие от страна на мнозинството във ВСС и категоричната нахална демонстрация на власт от тяхна страна "в нас е хлябът и в нас е ножът, и ние ще демонстрираме по всякакъв начин, че всеки дори минимален опит да се говори за реална независимост на съдебната власт, за реално самоуправление на магистратите, трябва да бъде смачкан по един изключително демонстративен начин". Това коментира в предаването "Преди всички“ Биляна Гяурова от Института за правни инициативи.

Тя коментира и информацията, че всички съдии получават писма по пощата, в които се съдържат стари СРС-та и се прави опит да се внуши, че нещо не е било почтено около избора преди 10 години на сегашния председател на ВКС Лозан Панов, тогава избран за шеф на Административния съд.

Това е не по-малко скандално от срещата на главния прокурор и двамата бизнесмени. Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст. Защо е тази почти ежедневна атака към председателя на ВКС? Отговорът е много ясен. Те не могат да си простят, че избраха човек, който не се оказа това, което те предполагаха, който не се оказа крепител на статуквото.

Биляна Гяурова обърна внимание и на това, че според IT специалисти не може 100% да бъде гарантирано, че системата за електронно гласуване на изборите за членове на ВСС не може да бъде компрометирана и не може да бъде манипулиран вотът на магистратите:

Този софтуер има само едно-единствено ниво на достъп към самата страница, на която ще се гласува. Липсва т.нар. "второ ниво на верификация". Тези пликове, които ще получат магистратите, в тях единственият линк е линк, който ги вкарва директно към системата за гласуване.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна