Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон - като част от философията на новото семейство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен новаторство в политически смисъл избраният в неделя на втори тур френски президент Еманюел Макрон като ново лице в световната политика се оказва, че според много коментатори, ще бъде и новатор в разбирането на социалното, на обществото и на брака, мощен носител на идеята за многообразните форми на семейство. 39-годишният банкер и лидер на движение "Напред" живее с Брижит Троньо-Макрон, 24 години по-голяма от Макрон, негова гимназиална учителка.

Във Франция има доста голяма толерантност към нетипичния личен живот на хората, заяви писателката Ружа Лазарова, която живее в Париж. Няма го това пренебрежително отношение към личния живот на новия президент.

Макрон трябваше да защити това положение още като стана министър на икономиката през 2014 г. Още тогава той излезе с жена си Бриджит и я включи някак в политическото. Успя да изгради някакво уважение към неговия нетипичен личен живот. Той навлезе в предизборната надпревара с тази откровеност и това според мен е една положителна точка.

Според Ружа Лазарова по този начин Макрон не е нарушил някакво табу:

Тези форми на семейство съществуват отдавна и той просто ги легализира и накара да бъдат приети обществено.

Сред неговия електорат има повече жени. От една страна, той обеща равнопоставеност между половете в екипите му, от друга страна, пристигането на тази възрастна жена на политическата сцена допринася за това да се събуди дебат във Франция за това дали жената би могла да бъде желана над 60-те години.

 Албена Стамболова, която е преводач и психоаналитик, добави:

В България има друго клише – по-възрастен мъж с млада жена. Много често тази връзка е наистина клиширана, с нея може по-скоро да се види престиж за мъжа. Докато обратният вариант шокира все още умовете, защото това нещо сякаш не носи някакъв допълнителен престижен момент за единия или за другия.

Не може да се каже, че Макрон не е баща, той е баща на децата на жена си. Поел е тази отговорност, избрал е тази роля. Бащинството не е биологичен момент само, това е дългосрочна житейска грижа, смята още Стамболова.

Интервютата с Ружа Лазарова и Албена Стамболова чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна