Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сотир Цацаров отчете в годишния си доклад нарастване на процента осъдителни присъди

Снимка: Булфото
Нараства процентът на осъдителните присъди, отчете в годишния си доклад до Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров. Анализът на делата изследва тенденциите – общо за всички дела – и за тези, които се определят като знакови.

97,5 % осъдителни присъди отчита прокуратурата по отношение на процесите изобщо. 4 са осъдителните съдебни решения по делата т.нар. графа "обществено значими". Именно те се следят и от Европейската комисия. И още – нараства броят на обвинените лица. Намалява процентът на върнатите от съда прокурорски актове. Тази тенденция се откроява и при т.нар. "традиционни дела".

Чрез годишния си доклад главният прокурор настоява, с мотив подобряване качеството на правораздаването, за осъвременяването на материалното и наказателното законодателство. Докладът трябва да бъде обсъден първо от правната парламентарна комисия, а след това и от народните представители.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от