Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рачо Петров: Не цветът определяше достъпа до определени приватизационни проекти

Парите от приватизацията и икономическите досиета

Кольо Парамов: Икономическите досиета рано или късно ще бъдат разкрити

Снимка: Радио Видин

Не знам какво имат предвид под „икономически досиета“, тъй като самата приватизация премина през няколко етапа. Реално през 1993 г. в министерството беше създадена група, която по автоматизиран метод създаде общ опис на цялата индустрия в страната. Това обясни за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът и бивш заместник-министър на промишлеността Рачо Петров.

Реално погледнато, не цветът (партийният) определяше достъпа до определени приватизационни проекти, а съвсем други показатели.

Авиокомпания "Балкан" е приватизирана за смешните 500 000 долара, а само имуществото ѝ зад граница надминаваше 50 милиона.

В момента, когато говорим за приватизация, бих поставил преди всичко въпроса - къде, кога и как беше създадена технологията на приватизацията, тъй като самата технология не съществуваше. Въпросът беше за хаотично заграбване на определени мощности.

Бих попитал и Агенцията за приватизация на колко души им беше отнета приватизираната фабрика, имущество и т.н. за това, че не са изпълнили задълженията си по договорите.

Проблемите са много големи, не от днес. Има много хора, които би трябвало съвсем сериозно да бъдат привикани и да дадат отговор защо е така.

Около 2/3 от производствените мощности на България след социализма са били разрушени за жълти стотинки от различни участници в приватизацията, коментира още Петров. Той припомни, че интегритета на страната ни в СИВ е гарантирал реализацията на продукцията, но план за 1991 – 1995 година просто не е бил подписан, което е позволило заводите да бъдат продадени на нищожни цени.

Финансистът, бивш главен ревизор на БНБ и бивш депутат, Кольо Парамов допълни, че рано или късно икономическите досиета ще бъдат разкрити, въпреки усилията на олигархията. Заграбените пари са в размер на около 27-30 милиарда долара, убеден е той.

Смятам, че това е темата на деня и че икономическите досиета рано или късно ще бъдат разкрити, още повече че в света се прави една много солидна подготовка в това отношение - да се реализира програма, която да разкрие кой кой е навсякъде, особено в развиващите се страни. Ние попадаме в една много тежка тъмна дупка по отношение на знанието ни кой кой е в България в момента. Въпреки че 27,5 години правим преход, не знаем къде са парите и по какъв начин са присвоени.

Господин Петров много добре знае как от 388 външнотърговски дружества беше присвоено общо едно, 1,531 млрд. долара, и само един единствен от 705 човека, които бяха управители на тези дружества, успя да върне 5 милиона български лева по курс 2,05 тогава. Когато започнахме да търсим тези дружества, аз бях изведен от БНБ и не успяхме да докажем в законовия 10-годишен документален срок възможността да възстановим тези пари на държавата.

Вече имаме достатъчно добра и точна информация, с която разполагат западните служби, и се надяваме скоро българското правителство да я получи - 4 805 човека имат свои валутни сметки в западни банки над 1 милион долара. Тези хора са известни вече по трите имена, ЕГН, място на раждане, кой кой е, какъв е. Рано или късно тези хора ще дадат обяснения откъде произлиза това богатство. 

Според Парамов заграбеното имущество ще бъде национализирано, както в Чили през 70-те години на миналия век:

Ние не можем да се разминем с този въпрос и не можем да бъдем постоянно последни в Европа.

Интервюто с Рачо Петров и Кольо Парамов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени