Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка очаква гладко протичане на процеса на Брекзит

Марк Карни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При представяне на последните прогнози за развитието на британската икономика в средносрочен план Английската централна банка (АЦБ) отбеляза, че те са направени въз основа на предположение, че процесът на Брекзит ще мине гладко с преходен период, който до голяма степен ще съхрани текущите търговски и други договорености и след прогнозния тригодишен период.

Ние предполагаме, че процесът по напускането на ЕС ще бъде гладък, подчерта и управителят на АЦБ Марк Карни по време на пресконференция след края на днешното заседание на централната банка.

Ще имаме споразумение и преходен период за изпълнение на това ново споразумение. Ние обаче не знаем каква ще бъде точната форма на това споразумение, допълни той.

Карни също така посочи, че централната банка не е направила прогнози за сценарий, при който не се постигне сделка с ЕС и при който има "ясно изразено" прекъсване на отношенията между Европейския съюз и Великобритания.

Напрежението между Великобритания и ЕС ескалира през последната седмица, когато британският премиер Тереза Мей обвини европейските официални лица за отправянето на заплахи към Великобритания само часове след като главният преговарящ на Съюза Мишел Барние разясни подробно исканията за постигане на сделка, отнасяща се за процеса по Брекзит.

На въпрос дали това напрежение е направило постигането на споразумение по-малко вероятно, Марк Карни отговори, че Великобритания и ЕС са заявили публично желанието си за гладък процес по развода.

Това е целта и на двете преговарящи страни, като не е наша работа да я поставяме под въпрос. Намираме се едва в началните дни на целия процес, отбеляза управителят на АЦБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна