Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави непроменена основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%

Английската централна банка остави без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, като в същото време намали своите прогнози за инфлацията на Острова през следващите две години.

Решението на АЦБ за запазване на основната лихва на ниво от 0,25% беше взето със седем срещу един гласа, като на второ поредно заседание членът на банката Кристин Форбс гласува за незабавно повишаване на лихвената ставка до 0,5%.

Британските централни банкери също така се съгласиха единодушно да оставят в сила програмата за покупки на правителствени облигации (т.нар. "количествени улеснения"), докато тя достигне размер от 435 млрд. паунда, като ще продължава да действа и по-малката програма за покупки на корпоративни облигации (в размер на 10 млрд. паунда), която по план трябва да остане в сила до края на настоящата година.

Някои от членовете на централната банка обаче са посочили по време на двудневното заседание, че биха обмислили възможността да гласуват за вдигане на лихвените ставки, ако е имало малко повече новини, показващи за наличието на по-висока инфлация или на по-силен икономическия растеж.

АЦБ представи и своя нов "Тримесечен инфлационен доклад" в който намали слабо прогнозата си за растежа на британската икономика през настоящата година (до 1,9% от 2,0% предишна прогноза), но в същото време повиши леко прогнозата си за растежа на БВП през 2018-а (до 1,7% от 1,6%) и за 2019-а година (до 1,8% от 1,7%).

Според централната банка повишаващият се растеж на износа и на бизнес инвестициите през тази година спомага за компенсиране на влошаващите се потребителски разходи в резултат на увеличаващите се цени.

Английската централна банка очаква годишната инфлация на Острова да удари пик от 2,82% в края на 2017-а година (спрямо предишна прогноза за връх от 2,75%, който да бъде достигнат през второто тримесечие на 2018-а година), преди обаче да отслабне към 2,16% в двугодишен хоризонт, продължавайки да задържа малко над целевото ниво на АЦБ за инфлация от 2 на сто. Британските централни банкери отбелязват, че рязкото повишаване на цените се дължи основно на слабостта на лирата стерлинг, но те предполагат, че този ефект ще започне постепенно да отслабва с течение на времето.

АЦБ отбеляза, че може би ще се наложи повишаване на лихвените ставки преди последните месеци на 2019-а година, което обаче представлява с около 9 месеца по-късно, отколкото бяха предишните очаквания на банката, отразени в предходния "тримесечен инфлационен доклад" през февруари.

Британската лира реагира негативно на днешното решение на АЦБ. От една страна участниците на валутните пазари сякаш бяха леко разочаровани от факта, че отново единствено Кристин Форбс е гласувала за незабавно вдигане на основната лихва. От друга страна инвеститорите изглежда акцентират на леко занижените прогнози за растежа на британската икономика през настоящата година, както и на новите оценки на АЦБ, според които инфлацията в страната ще достигне своя пик в края на 2017-а година, след което обаче ще се върне обратно малко над целевото ниво на банката за инфлация от 2 на сто.

Това провокира понижение на британската лира с 0,55% към 7-дневно дъно от 1,2855 щатски долара, докато еврото поскъпна с 0,5% към тридневен връх от 0,8451 паунда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна