Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи новинарски сайтове във Франция пострадаха от хакерска атака

Хакерска атака блокира водещи новинарски сайтове във Франция. Киберсигурността предизвиква безпокойство в страната, след като щабът на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон стана жертва на хакерско нападение в самия край на предизборната кампания.

Поредната хакерска атака във Франция се размина без много щети за засегнатите медии - почти за час сайтовете на вестниците "Монд", "Фигаро" и "Паризиен", но и на "Франс телевизион" бяха недостъпни. Кибератаката е ударила техния общ оператор - френската компания за хостинг "Седексис", чиито клиенти са водещи новинарски сайтове и известни фирми. Компанията съобщи, че е станала жертва на масивна и сложно разпределена атака с пренасищане на мрежата с връзки от фалшиви адреси. Ситуацията се нормализира, започнало е разследване, без засега да са открити извършителите.

Продължава разследването и на кибератаката срещу щаба на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон - десетки хиляди документи от кампанията бяха публикувани в интернет в петък, 48 часа преди изборния ден. Американският вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че екипът на Макрон е взел по-ефикасни мерки срещу евентуални хакери от този на Хилари Клинтън. Експерт обясни пред телевизия БФМТВ, че екипът на Макрон е използвал методи за забавяне и заблуждение на хакерите чрез фалшиви данни.

Щабът на Макрон е бил атакуван от консервативни сили, каза днес пред радио "Франс ентер" Мунир Майуби, директорът на кампанията на новия френски президент. Според Майуби източниците на опитите за дестабилизация на кандидата са били крайно националистически среди, понякога свързани с подобни в Русия, но и САЩ и някои европейски страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна