Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЗП: По-добре не подписвайте нови договори преди отпадането на роуминга в ЕС

От 15 юни роумингът отпада и гражданите на ЕС ще плащат в държавите от общността същите такси за мобилни услуги, както и в собствените си страни

| обновено на 12.05.17 в 13:45
Димитър Маргаритов
Снимка: БНР

Принципът би трябвало да бъде – не подписвайте нови договори за мобилни услуги във връзка с това, че от 15 юни се въвеждат тези нови условия, според които на територия на ЕС отпада т.нар. "роуминг" – това посъветва потребителите председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. В ефира на "Хоризонт" той обясни, че ако подпишат договор с мобилен оператор преди отпадането на роуминга в Евросъюза, той може да съдържа такива клаузи, които не отчитат промяната след 15 юни и подчерта, че хората не са задължени да преподписват и срочните си договори, които изтичат в този период:
Възможна е обаче да има потребители, чиито договори по съвпадение изтичат точно в този момент и тогава – това е за съжаление, според нас, една не чак дотам добра практика на мобилните оператори – започват едни обаждания, едни кандърми, ако мога така да се изразя по народному, за това да подпишете нови срочни договори, като обикновено се предлагат уж по-изгодни услови, а всъщност целта е потребителят да бъде обвързан със срочен договор, тъй като неговото прекратяване е по-сложно, макар че не е толкова, колкото беше преди известно време, но все пак е по-сложно. 
И принципът тук би следвало да бъде такъв: 
Ако потребителят е доволен от условията, при които досега, макар и в рамките на срочен договор, е ползвал услугата, той не е длъжен и по никакъв начин не може да бъде накаран да подпише нов срочен договор, а този договор при същите условия би следвало да се трансформира в безсрочен и вече единствено от потребителя зависи дали той би могъл и желал в някакъв последващ момент да го прекрати с едномесечно предизвестие.
Общият съвет към потребителите е да не подписват, преди да са наясно какво точно ще платят, подчерта Димитър Маргаритов. 
Цялото интервю с председателя на Комисията за защита на потребителите можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.