Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на финала на Евровизия 2017

| обновено на 12.05.17 в 14:41
Снимка: Thomas Hanses, eurovision.tv
Българската песен се класира на финалния кръг в Конкурса за песен на Евровизия, който ще се състои на 13-и май в украинската столица Киев. От 18 песни, които участваха на втория полуфинал, 10 продължиха напред. Сред тях бе и "Beautiful Mess" на Кристиан Костов. За трети път българска песен преминава напред към финалите, откакто нашата страна участва на този конкурс от 2005-а година. Блестящо изпълнение и много добро сценично присъствие на 17-годишния ни участник. Веднага заваляха похвалните коментари от музикалната гилдия у нас, както и в социалните медии от всички краища на света. Надявам се да ни върви по вода и в събота, остана ни още много мъничко - каза Кристиан веднага след края на шоуто в ефира на БНТ1.

Останалите 9 страни, които продължават напред, са Австрия, Румъния, Нидерландия, Унгария, Дания, Хърватия, Норвегия, Беларус и Израел. Силно впечатление направи участникът от Унгария Papai Joci, който разчупи клишето на дискотечните англоезични хитове, правени специално за конкурса. Той е от ромски произход и пя на унгарски език с типични мотиви от местния фолклор.  Другата песен, която преминава напред, е тази на Беларус, в изпълнение на Naviband, също с народни мотиви и на беларуски език. Това е и една от държавите, които много рядко попада на финала на Евровизия. Добро представяне от румънския дует Ilinca & Alex Florea. Те изпълниха смесица от денс, рап и тиролски напеви, по-типични за Австрия. Италианските коментатори от Rai не спестиха иронията си към румънската певица: Поздрави на планинските козички от Италия.

Една от изненадите бе отпадането на швейцарската песен, която беше нарочена за хит още от пролетта, тя е в изпълнение на групата "Timebelle". За съжаление не липсваха и технически гафове. Още на генералната репетиция в сряда вечер, на която журито всъщност дава оценките си, стана ясно, че техническите проблеми са твърде много. В началото на естонското изпълнение не беше включен микрофонът на певицата Laura, което вероятно бе причина и за притеснението и по-неточното ѝ интониране. Песента на Естония "Verona" бе тотален хит в повечето европейски класации и отпадането на полуфинала беше като шок за феновете. Тази година за първи път няма нито една от прибалтийските държави, класирана на финалния кръг.

Отпадна и певицата от Бившата Югославска Република Македония Jana Burčeska, която изпълни песен, създадена от същия екип, работил за българската и сръбската песен тази година, кръгът около шведа Йоаким Персон. Бременната Burčeska получи предложение за брак от приятеля си пред очите на препълнената зала и в ефира на 48 телевизии по света. "Пълен цирк", "ненужна излагация" и "македонски панаир" нарекоха случилото се фенове на Евровизия в официалната фейсбук страница на конкурса.

На финала в събота, освен двайсетте класирани песни от полуфиналите, ще участват и представителите на Голямата петорка: Испания, Италия, Франция, Великобритания и Германия, както и на страната домакин - Украйна.

Освен в цяла Европа, Австралия и Израел, които участват тази година, шоуто се излъчва директно и в Китай, Казахстан, Япония, Гренландия, Косово, а финалната вечер ще се предава пряко и в САЩ.

Чуйте и впечатленията от Киев на Жени Монева - спец. пратеник на БНР на песенния конкурс.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна