Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малко българско училище" в Чикаго набира средства за закупуване на собствена сграда

Паметник на Левски - Чикаго
Снимка: Елена Цанева

3 800  долара достигна цената на фланелка на Христо Стоичков, включена в търга за набиране средства за закупуване  собствена сграда от “Малко българско училище “ в Чикагското предградие  Ел Гроув. Боксовите ръкавици с автографите  на  Тервел и Кубрат Пулеви  обаче бяха продадени за 4 000 долара. Това са част от  почти 40 000 долара  дарения , които  бяха  събрани  на  специалната благотворителна вечер за  закупуване  сграда на най-голямото от 11 -те български училища в района  на Чикаго и  Америка. 
В MБУ се обучават повече от 600 деца. Има и детска градина за най-малките. За  своите занятия училището заплаща всеки месец около 10 хил. долара наем. Преди няколко месеца в същия район е обявена за продажба подходяща училищна сграда. Борда на директорите вижда добра възможност в това и подема инициативата  за набиране на средства и закупуване на сградата. Цената е 1млн и 400 хил. долара. Първоначалната вноска трябва да е близо 300 000. 
В началото мисията изглежда невъзможна,  но след поредицата инициативи директорката  Живка Петрова сега е  по оптимистична:
Оптимист съм, защото общността показа желание и готовност да помогне.
С последните дарения от благотворителната вечер снощи, сумата е вече около 100 000  долара. До необходимите 300 000 има още, но работата продължава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна