Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 страни са пострадали при кибератаката в петък

| обновено на 14.05.17 в 16:26
Снимка: БГНЕС

Компютри в над 150 държави са били поразени при кибератаката в петък, обяви изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви. Жертвите са били над 200 хиляди, каза Уейнрайт и обясни, че много от пострадалите са бизнес организации, включително големи корпорации. Директорът на Европол допълни, че очаква да има още засегнати компютри през следващата седмица.

Изправени сме пред увеличаваща се заплаха. Броят нараства и съм притеснен от това колко ще се увеличи, когато хората отидат на работа и включат компютрите си в понеделник сутринта, каза Уейнрайт.

При атаката в петък вирусът пое контрола над файловете на заразените потребители и се изискваше плащане за освобождаване на информацията. Великобритания беше сред най-сериозно засегнатите страни, след като информационната система на здравеопазването стана жертва на хакерското нападение. Директорът на Европол посочи, че здравните системи на други държави също са изложени на опасност.

От известно време сме разтревожени, че здравните сектори в много страни са особено уязвими, а те обработват много чувствителна информация, обясни Уейнрайт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени