Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Необходима е регулация, която да защитава дарителите

Красимира Величкова
Снимка: БГНЕС

Липсата на механизъм за регулация на цените на медицинските изделия е довела до решението Фондът за лечение на деца да приеме изискването за пряко договаряне или за сключване на обществени поръчки. Това обясни в предаването "Неделя 150" Красимира Величкова, бивш член на Обществения съвет към Фонда и директор на "Българския дарителски форум":

Когато през 2010-а година се промени правилника на фонда за лечение на деца, той не включваше заплащането на медицински изделия, а съответно се заплащаше лечение само в чужбина. Кампаниите за лечение за чужбина намаляха, но тогава се видя този дефицит, че всъщност остава една необхватна група от деца, за която има покриване на лечението по клинична пътека в България, но за самите изделия отново се налага да се правят кампании, защото те действително са много скъпи, а от тях зависи лечението, без тях лечение не може да се случва. Тогава променихме наново правилника, говорихме с министерство на здравеопазването и тези изделия бяха включени в обхвата на Фонда. Мислехме, че това е много добро решение, но резултатът, който се получи, е че до нас достига информация за безразборно оперирани деца, за деца, които са оперирани, без да имат нужда, само за да могат да бъдат ползвани клиничните пътеки, само за да могат да бъдат купувани изделия, за които някои от лекарите очевидно взимат и комисиони. Фондът се превърна в един инструмент, в една машина, която не бяхме сигурни дали несъзнателно не вреди на децата, защото няма механизъм, с който да контролира тези цени. Съответно и цените на изделията започнаха главоломно да растат. Именно затова Общественият съвет тогава прие в един свой вътрешен правилник, а не в правилника на Фонда, да има и обществени поръчки или пряко договаряне. Миналата година, когато беше променен правилникът, в него беше вкарано това твърдо изискване за обществени поръчки. Има нужда от премисляне за това как генерално да бъде решен този въпрос.

Заради липса на обществена поръчка и заради скъпите медицински импланти все още не е направена операцията на 8-годишната Самуела, която има тежко гръбначно изкривяване.

Красимира Величкова коментира и казуса с починалото дете от Русе, чийто баща реши да дари набраните за лечението му средства:

Жестът е огромен. Малко над 270 хиляди лева на практика останаха от кампанията на Дилян. В България няма закон, който да защитава дарителите в подобни ситуации.
След като Дилян е починал, по закона за наследството тези 270 хиляди принадлежат на майката и на бащата, независимо, че преди това са били в дарителска сметка,  вече не са защитени средства и е само въпрос на волята, на добрата воля на родителите да решат, тези пари отново да ги предарят, защото няма регулация, която да ги задължава да направят това. Остава само моралното изискване.

Такава регулация е необходима, категорична бе Величкова:

Защото това е единственият начин да сме сигурни, че волята на дарителите ще бъде защитена, и че дарените за лечение средства биха послужили, макар и за друг човек, но биха послужили за тази цел.

В много европейски държави има така нареченият закон за публичното набиране на средства, който регулира кой, кога и в какви случаи може да набира средства и кои са институциите, които отговарят, и които следят. Защото в България в момента няма институция, която се интересува от дарителските кампании, особено когато става  дума за лечение. Една подобна регулация би създала малко повече сигурност и спокойствие - че не се оставя само на добрата воля на родителите да защитят тези средства, посочи още Красимира Величкова.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна